V Martjancih so v torek podpisali novih sedmih pogodb o sofinanciranju projektov čezmejnega programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska, ki ga je služba vlade za regionalni razvoj in evropsko kohezijsko politiko objavila decembra 2015.

 

Skupna vrednost razpisanih projektov je nekaj manj kot 15 milijonov evrov, sedem nazadnje podpisanih pa tri milijone evrov. Kot so povedali ob predstavitvi, bodo imeli projekti dolgoročne učinke v turizmu, pri javnih storitvah, naravni in kulturni dediščini skupnega obmejnega območja ter pri trajnostnem povezovanju. 

 

Slovenija in Madžarska sodelujeta v čezmejnih projektih v okviru teritorialnega sodelovanja že 14. leto in da sta v tem času uspešno izvedli čez 200 projektov, pri katerih sta, zlasti na obmejnem območju, pomembna predvsem dodana vrednost in razvojni prispevek.

 

Sredstva so namenjena manj razvitim štirim pokrajinam, Pomurju, Podravju, Zalski in Železni županiji, ki naj bi se navezale na večje centre, iz katerih bi prihajali turisti.

 

V Martjancih pa so v torek predstavili tudi zeleni park iz programa Razgibajmo se v naravi (Green Exercise). Gre za razvoj turističnih produktov za povečanje prepoznavnosti kulturne in naravne dediščine ob slovensko-madžarski meji. Vodilni partner je Narodni park Örseg (Stražna krajina), partnerji pa so Javni zavod Krajinski park Goričko, Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, Razvojna agencija Slovenska krajina ter občine Moravske Toplice, Šalovci, Sakalovci in Dolnji Senik.

 

Proračun projekta je nekaj čez milijon evrov, od tega bodo evropskih skladi prispevali 880 tisoč evrov. Z njim si  prizadevajo za skupno promocijo obstoječe čezmejne kulturne in naravne turistične ponudbe slovensko-madžarskega obmejnega prostora s posebnim poudarkom na zdravem življenjskem slogu, trajnostnem in okolju prijaznem načinu prevoza, predvsem kolesarjenju.

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo