Danes so v Lendavi predstavniki podjetih Geoenergo in Ascent Slovenia Limited predstavili novosti pri pridobivanju plina na Petišovskem polju in njegoov prodajo na Hrvaško.

 

 

Potem ko je 2. novembra po več letih vlaganja v projekt razvoja naftno-plinskega polja v severovzhodni Sloveniji stekla prodaja plina iz vrtin Pg-10 in Pg 11 do Inine centralne plinske postaje (CPP) Molve na Hrvaške, so v Geonergu izredno zadovoljni in ponosni, da je prodaja plina iz novih vrtin po več letih postopkov končno stekla.

 

 

 

»Prepričani smo, da bo povečana proizvodnja zemeljskega plina na Petišovskem polju pripomogla k razvoju ne le lokalnega gospodarstva, temveč tudi h gospodarski rasti in pomeni pomemben korak k večji energetski neodvisnosti Slovenije, še posebej, če bomo lahko v prihodnosti preko lastne CPP plin dobavljali v slovensko omrežje,« je povedal direktor Geoenerga Miha Valentinčič in dodal, da bo imelo to pozitivne posledice za vse partnerje, kot tudi za gospodarstvo Slovenije in Hrvaške. 

 


Cilj podjetij Geoenergo, ki je imetnik izključnih pravic za izkoriščanje mineralnih surovin na pridobivalnem prostoru v Murski depresiji, in Ascent Slovenia Limited, s katerim ima Geoenergo sklenjeno pogodbo o skupnih operacijah, sicer še vedno ostaja pridobitev dovoljenja za postavitev naprave za čiščenje zemeljskega plina (CPP) v Petišovcih. Slednja je potrebna za vključitev in prodajo plina v domače omrežje, kar bi omogočilo prodajo slovenskega plina slovenskim strankam in tako koristilo slovenskemu gospodarstvu, saj bi povečalo energetsko neodvisnost države. Za to, da bi bilo moč plin očistiti doma si prizadevajo že od leta 2014, postopki pa še vedno niso končani zaradi nenehnih, neupravičenih pritožb enega stranskega udeleženca, ki so jih kot neutemeljene zavrnila vsi neodvisni organi, pravijo pri Geonergu in dodajajo, da je za dosego cilja ključno skrajšanje dolgih administrativnih postopkov in odstotnost nerazumnih, neutemeljenih pritožb enega stranskega udeleženca v postopku pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja. Pri Geonergu trenutno pripravljajo načrte za preučitev reaktivacije starih vrtin, projektni partnerji pa so že sprožili tudi nekatere postopke za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za nadaljnji razvoj petišovskega naftno-plinskega polja. Proizvodnja iz starih vrtin, ki poteka že od leta 1943, še vedno z naravnim plinom oskrbuje lokalno industrijo v Lendavi.

 

 

»S povečano proizvodnjo plina pomurska energetska industrija, nekdaj gonilo gospodarsko-družbenega razvoja regije, dobiva novo priložnost za ponovni zagon. Pozitivni učinek na lokalno gospodarstvo je že viden, saj je bilo tekom razvojne faze projekta vanj vloženih že preko 45 milijonov evrov. Začetek proizvodnje bo še dodatno povečal pozitivne učinke projekta na gospodarstvo regije, so plinarji še povedali na tiskovni konferenci v Lendavi.

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo