Murska Sobota, 6. decembra - V Murski Soboti so odprli novi drevored med evangeličansko cerkvijo in Trubarjevim drevoredom, poimenovan po začetniku protestantizma Martinu Lutru. Z novim drevoredom oziroma sprehajališčem je tako povezana zgodovinska os med mestnim gradom in evangeličansko cerkvijo.

 

Drevored, ki so ga odprli župan Aleksander Jevšek ter škofa evangeličanske in katoliške Geza Filo in Peter Štumpf, predstavlja prvo etapo prenove mestnega središča, katere cilj je vrnitev življenja v mestno jedro.

 

Celovito prenovo bodo nadaljevali spomladi, obsega pa novo ureditev parkovnega dela Trga zmage in nadaljevanje ureditve sprehajališča od novega drevoreda do ograje evangeličanske cerkve čez Slovensko ulico. Najpomembnejšo mestno površino, južni dela Slovenske ulice, bodo začeli urejevati jeseni prihodnje leto.

 

Zmagovalno natečajno rešitev ureditve mestnega jedra so pripravili Matej Blenkuš, Darja Matjašec, Primož Žitnik in Nejc Florjanc. Kot pravijo, da gre za pristop k prenovi odprtih javnih površin, ulic, pločnikov in površin za kolesarje, tako da bo območje postalo kombinacija parka, odprtih javnih površin in v delu Slovenske ulice cesta s prednostjo pešcev in kolesarjev s posebnim režimom za motorna vozila.

 

Prenovo središča spremljajo postavitev sodobne urbane opreme, v kateri so tudi postavitev klopi, ureditev novih zelenih površin z zasaditvijo dreves in posodobitev komunalne infrastrukture.

 

Vrednost celotne naložbe je 445 tisoč evrov, občina pričakuje, da bo 80 odstotkov denarja dobila od razpisov EU.

 

Prva etapa prenove je prijavljena za sofinanciranje iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, soboška občina projekt načrtuje kot prednostno naložbo, s katero izboljšuje kakovost urbanega okolja in oživljanje mesta in z načrtovanim zmanjšanjem prometa zmanjšanje onesnaženosti zraka in hrupa.

 

Pri tem pričakujejo 80-odstotni delež evropskega denarja, petino pa bo zagotovila občina. Vrednost naložbe je 455 tisoč evrov.

 

 

 

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo