Lendavski župan Anton Balažek je sodelavci in podžupanoma na zadnji letošnji tiskovni konferenci predstavil delo v letošnjem letu. Na lestvici od 1 do 10 ga ocenjuje na 8 do 9, kot pozitivno na vseh področjih, na nekaterih pa tudi kot odlično.

 

Balažek je v ospredje postavil dosežke v gospodarstvu, saj se je stopnja brezposelnosti s 24 odstotkov zmanjšala na 17 odstotkov, razvijala pa so se predvsem mala in srednja podjetja kot gonilo razvoja v občini. 

 

Fenomenalen pa je bil razvoj v turizmu, takšne so tudi ocene zunanjih ocenjevalcev, je povedal Balažek in opozoril, da imajo zaradi pomanjkanja delovne sile ponekod že težave.

 

V Lendavi sio bili uspešni tudi na področju varstva okolja, med drugim jim je uspelo, da so tamkajšnji bioplinarni odvzeli okoljevarstveno dovoljenje, prizadevajo pa si, da bi bila lokalna skupnost vedno vključena v postopek izdaje okoljskega dovoljenja.

 

»Pri financiranju turizma v občini ni poniknil niti evro, zanima pa nas, ali bo kdo raziskal, kam je poniknilo tisoč ton odpadkov, ki so jih pripeljali v občino,« je povedal župan in opozoril, da so proti njemu policisti vložili ovadbo zaradi domnevne zlorabe položaja pri občinskem financiranju društva Turistična zveza Lendava vabi, ki med drugim upravlja z razglednim stolpom Vinarium. 

 

V Lendavi so dodatni denar namenili za zaščito in reševanje, kjer ne financirajo tudi razvoj gasilskih društev, nemoteno pa potekajo tudi priprave na kandidaturo Lendave za Evropsko prestolnico kulture leta 2025.

 

Konec januarja bodo predstavili »naložbeni del kandidature«, ki med drugim predvideva obnovo mestnega jedra z gradom, športne in druge površine, finančna konstrukcija pa bo po besedah Balažka taka, da jo bodo ob pomoči gospodarstva, države, Evrope in z lastnim denarjem zmogli.

 

 

Podžupan Gjerkeš pa je spomnil na odločitev arbitražnega sodišča, ki je po njegovem zgodovinska napaka, predvsem kar zadeva kopensko mejo, edina pozitivna točka v občini pa to, da je slovenski zaselek Mirišče pripadel Sloveniji.

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo