V Veliki Polani bo letošnje leto v znamenju 110. obletnice rojstva pisatelja Miška Kranjca, začeli pa so jo v sklopu kulturnega praznika z današnjim odprtjem nove knjižnice na tamkajšnji osnovni šoli.

  300 kvadratnih metrov veliko knjižnico so zgradili vokviru energetske obnove, in to za potrebe učencev in krajanov. V njej bodo potekali tudi filmsko-literrani večeri in različne prireditve.

 Med osrednjimi dogodki bo simpozij,  ki ga bo septembra ali oktobra vodil podpredsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Šarotar. Na njem bodo obravnavali Kranjčevo življenje in delo, sodelovala pa bosta tudi oba Miškova sinova. Na znanstveni akademiji pa bodo izdali tudi Kranjčevo še neobjavljeno delo, ki je zdaj v uredniškem pregledu.

Župan občine Velika Polana Damijan Jaklin je ob tem povedal, da občina zelo skrbi za Kranjčevo dediščino, da je njegova domačija po njegovem prepričanju zgledno urejena in omogoča izvajanje različnih dejavnosti. Obnovili so tudi Kranjčev vinograd v Lendavskih goricah in od lani trgajo grozdje za Miškovo belo vino in Miškovo rdeče vino. Poleti bodo v okviru pomurskega poletnega festivala pripravili počitniško šolo, izdali bodo spominsko znamko in razglednico, v okviru festivala Turizmu pomaga lastna glava pa bo potekala raziskovalna naloga Pod Miškovim klobukom. Pri omenjenih aktivnostih z občino sodelujejo Društvo slovenskih pisateljev, Osnovna šola Miška Kranjca, Kulturno društvo Miška Kranjca,  Društvo Štrk Slovenija, Javni sklad za kulturne dejavnosti in drugi.

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo