Deutschlandsberg, 21. 9. 2018 – RIS Dvorec Rakičan je z današnjo prireditvijo v gradu Deutschlandsberg na avstrijskem Štajerskem s slovenskimi in avstrijskimi partnerji tudi slavnostno zakorakal v izvajanje projekta Castle Road - Vzpostavitev trajnostnega institucionalnega sodelovanja gradov in dvorcev za razvijanje ter trženje skupnih čezmejnih ponudb v sklopu bilateralnega programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija.

Pestro dopoldansko dogajanje je namenjeno predstavitvi projekta ter projektnih partnerjev, obenem pa  osvetljuje številne neizkoriščene možnosti sodelovanja gradov in dvorcev na čezmejnem območju obeh držav ter razvijanje skupnih ponudb turističnih doživetij. Projekt Castle Road je pod vodilnim partnerstvom RIS Dvorca Rakičan nastal na pobudo avstrijskega društva Die Schlösserstraße, ki že desetletja povezuje gradove jugovzhodne Avstrije z družnim poslanstvom ohranjanja in negovanja preteklosti ter njenemu podajanju mlajšim generacijam.

Razgibano preteklost čezmejnega območja, ki je vpreteklosti veljalo za mostišče med srednjo in jugovzhodno Evropo, so zaznamovali boji številnih velikih ljudstev, ki so si prav na tem področju utirala pot do prevlade. Številni dvorci, gradovi in utrdbe so priče te veličastne preteklosti. S projektom Castle Road pestro preteklost postavljamo pod objektiv strokovnjakov, torej zgodovinarjev, obenem pa se spopadamo z izzivom, kako to preteklost pripovedovati na način, ki bo obiskovalce spodbudil k obisku in navdušil. Za zgodovinske navdušence in ljubitelje kulture, družine in druge počitnikarje bomo razvili posebne čezmejne turistične ponudbe, ki jih bomo tudi družno promovirali.  

Otvoritveni dogodek, namenjen širši javnosti, ob 10. uri z nagovorom pričenja župan Deutschlandsbergamag. Josef Wallner, o društvu Die Schlosserstraße pa bo spregovoril njegov pobudnik in najvidnejši član konzul mag. Andreas Bardeau. Uvodni nagovor nadaljuje direktor RIS Dvorca Rakičan dr. Robert Celec s predstavitvijo projekta in projektnih partnerjev, poleg RIS Dvorca Rakičan je to še Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj na slovenski ter Technologiezentrum Deutschlandsberg in Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg na avstrijski strani. Pogledu priznanega zgodovinarja Petra Zimmermanna na tematiko sledi voden ogled muzeja  "Archeo Norico" v gradu Deutschlandsberg. Srečanje zaključujemo v sproščenem vzdušju s pokušino vin ter obiskom tradicionalne prireditve Sturm auf den Schilcher.

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo