24. 9. 2018, Moravske Toplice – Evropsko leto kulturne dediščine je TIC Moravske Toplice obeležil z organizacijo literarnega natečaja Romanska rotunda v besedi, namen katerega je popularizacija dragocenega srednjeveškega sakralnega bisera tudi skozi besedno umetnost.

Med prispelimi 23 literarnimi besedili 22 različnih avtorjev, je komisija izbrala avtorje 3 najboljših literarnih del, katerih slavnostna razglasitev s podelitvijo denarnih nagrad, prispevala jih je Občina Moravske Toplice, je minulo soboto potekala na literarno-glasbenem dogodku prav v romanski rotundi v Selu. Dogodek se uvršča v letošnji program DEKD (Dnevi evropske kulturne dediščine).

Romanska rotunda v Selu je zanimiva ne le za ljubitelje sakralne umetnosti, marveč tudi za literarne navdušence, kar dokazuje odmeven odziv piscev, ki so se s svojimi literarnimi deli odzvali na literarni natečaj. TIC Moravske Toplice je prejel 23 prispevkov 22 različnih avtorjev. Vsi so se držali vsebinskih in oblikovnih določil. 10 avtorjev prihaja iz Prekmurja: Murske Sobote, Nemčavec, Tešanovec, Gornjih Petrovec, Čikečke vasi, Bratonec, Ivanovec, Trdkove in Prosenjakovec, 9 iz ostalih delov Slovenije: Ljubljane, Radovljice, Nakla, Vač, Raven na Koroškem, Logatca, Lovrenca na Pohorju, Podlehnika, Sečovelj, Selnice ob Dravi, 2 avtorja pa prihajata celo iz Varaždina. Po zvrsti smo prejeli 11 proznih del, povečini v obliki kratke zgodbe ali proznega utrinka, 9 pesniških del, venček aforizmov in dramski prizor.

Med prispelimi besedili je tričlanska komisija v sestavi prekmurske pesnice in pisateljice Lučke Zorko, prekmurskega pesnika, pisatelja in literarnega kritika Denisa Škofiča ter prekmurskega pesnika in prevajalca Marka Bunderle izbrala 3 najboljša literarna dela ter s podanimi utemeljitvami za izbor razglasila nagrajence. Prvo mesto je pripadlo proznemu delu PIŠ SVETOSTI, avtor katerega je Aleksander RUŽIČ iz Gornjih Petrovcev, drugo mesto je s proznim delom SELANSKA KRONIKA zasedla avtorica Nevenka Jeras iz Vač, tretje mesto za prozno delo z naslovom SKRIVNOST SELANSKE ROTUNDE pa je pripadlo občanki Olgi Gutman iz Tešanovcev.

Prvi trije nagrajenci so prejeli denarne bone. V imenu Občine Moravske Toplice, ki je denarne nagrade prispevala, jih je podelil podžupan Štefan Kodila. TIC Moravske Toplice, ki je dogodek organiziral, pa je vsem sodelujočim podelil priznanja za sodelovanje ter knjižne nagrade, slednje je prispeval Zavod Volosov hram.  Literarno-glasbeni dogodek je povezovala Lučka Zorko, ki je prebrala tudi mozaik oziroma kolaž odlomkov vseh 23 literarnih del, odlomek iz svojega romana, delček katerega je tudi povezan z rotundo, je kot literarni gost prebral Robert Titan Felix. Za glasbeno spremljavo sta poskrbela Darko Kržanko na cimbalah in Valerija Šömen na čelu, v glasbenem programu ste poleg prekmurske ljudske skladbe  lahko slišali tudi madžarsko, galsko in romunsko ljudsko pesem.

Vseh 23 besedil, ki je prispelo na literarni natečaj, bo objavljenih v e-zborniku, izšel bo jeseni. TIC Moravske Toplice bo s tovrstnimi dogodki in aktivnostmi populariziral kulturno dediščino tudi v prihodnje.

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo