Ano Pavlin, ki prihaja na slovenski vinski prestol iz dolenjskega Otočca, sta v petek, 10. januarja 2020 za 24. Vinsko kraljico Slovenije okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Slovesnosti v hotelu Radin v Radencih so se udeležili številni pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in drugi visoki gosti. Ano Pavlin je v novembru 2019 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. V letu 2020 bo predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije. Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. Z nagovorom se je od prestola poslovila Meta Frangež, 23. Vinska kraljica Slovenije za leto 2019. Od januarja do decembra minulo leto je sodelovala na več kot 100-ih dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

 

Za 24. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2020 sta dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, okronala Ano Pavlin. Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz vinorodne dežele Posavje, Otočca, obiskuje pa 2. letnik magisterija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer turizem. Ana, ki bo letos februarja dopolnila 24 let, je članica Društva vinogradnikov Grčevje, leta 2018 je bila tudi Cvičkova princesa. Izkušnje v vinogradništvu nabira že od otroških let, očetu pomaga pri delu v vinogradu, pri kletarjenju ter pri sprejemanju gostov na domači, Matjaževi domačiji.

 

Po svečanem nagovoru in prisegi je Ani Pavlin, Vinski kraljici Slovenije 2020, najprej čestital predstavnik generalnega pokrovitelja, Deželne banke Slovenije, g. Mihael Janžekovič, direktor PE Pomurje.

Pokrovitelj avtomobila, Avto Rajh - Ford, Ljutomer, Murska sobota, Dušan Rajh ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport 1.0, 125 KM, Ecoboost Titanium.

 

Po tem, ko je bila Ana Pavlin okronana za 24. Vinsko kraljico Slovenije 2020, ji je čestital in prisotne najprej nagovoril predstavnik generalnega pokrovitelja, Deželne banke Slovenije, Mihael Janžekovič, direktor Poslovne enote Pomurje.

Vino vinske kraljice Slovenije 2020, Frankinjo Plus, letnik 2017, je predstavil Jernej Martinčič, pokrovitelj kraljevskega vina.

 

Svoji občanki je ob zasedbi prestola 24. Vinske kraljice Slovenije 2020 ponosno čestital g. Boštjan Grobler, podžupan mestne občine Novo mesto.

Čestitala sta ji in zbrane nagovorila Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Vesna Maučec, Direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci, Sava Turizem d.d.

 

V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 21. Vinska kraljica Slovenije, Maja Žibert, ki je nosila krono v letu 2017.

24. Vinski kraljici Slovenije je čestital predstavnik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Alojz Cedula, sekretar društva, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane.

 

Prisrčna je bila tudi čestitka kraljičinega matičnega Društva vinogradnikov Grčevje, ki so se množično udeležili slovesnosti. V imenu vseh članov ji je za mandat čestital predsednik društva, Jože Kocjan.

 

Za glasbeni program slovenskih zimzelenih napevov je poskrbel družinski ansambel 5k iz Trebnjega. Pri skladbi Deželica sonca in grozdja, ki jo je napisala Fanika Požek, uglasbil pa Lojze Slak, sta v aranžmaju 5K svoja glasova prispevala tudi Matjaž Pavlin, oče 24. Vinske kraljice Slovenije ter Jernej Martinčič, pokrovitelj vina Vinske kraljice Slovenije, oba prekaljena pevca v različnih pevskih zborih.

 

Prireditev je povezoval Stane Kocutar, znan novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo