IMG 20170520 120517
Danes malce pred poldnevom so v idiličnem okolju ob Bukovniškem jezeru v Občini Dobrovnik slovesno odprli najsodobnejše postajališče za avtodome.
 
Postajališče, ki ponuja prostor 14 "hišam na kolesih", kot so slavnostni govorniki večkrat omenili, se ponaša z biološko čistilno napravo, ki je prijazna do okolja, in tako podpira prizadevanje občine in države za sonaravni turizem.
 
IMG 20170520 104210
 
Postajališče je opremljeno tudi s sodobno zasnovanimi toaletnimi prostori s prho, za zdaj še razmeroma mladimi drevesi, ki bodo vozilom v prihodnje zagotavljala prijetno senco, in z novimi lesenimi igrali za otroke, ki so - kar je v vročih poletnih dneh več kot dobrodošlo - že zdaj v gosti naravni senci.
 
 
IMG 20170520 111420
 
Občina Dobrovnik je ena izmed občin, ki so vključene (in se še vključujejo) v mrežo postajališč za avtodome po Sloveniji, v sklopu katere želijo do konca leta 2018 zgraditi vsaj 100 urejenih parkirišč za avtodome, ki bi omogočala občutek varnosti in bi bila izhodišče za raziskovanje slovenskih znamenitosti.
 
Na slavnostnem odprtju so spregovorili župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar, Milan Rađenović iz podjetja 24.stop, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar in še številni drugi, ki so vsak po svoje pripomogli k izpeljavi projekta od prvotne zamisli do končne uresničitve, in to v razmeroma kratkem času. 
 
IMG 20170520 122040
 
 

»Nebo se je odprlo v objemu naravnih energij ob Bukovniškem jezeru in ta speča lepotica se počasi prebuja. Namreč, ko smo imeli prvi projekt, je bilo napisano: 'Speča lepotica.' Ta speča lepotica se počasi prebuja zaradi vseh vas, ki ste danes tukaj, zaradi vseh, ki so bili tukaj pred leti, ko smo si upali počasi verjeti, da nam bo ta projekt uspel. Vsako leto imamo nekaj novega, vsako leto prihaja vedno več obiskovalcev, najbolj pomembno pa je, da se vračajo. In če se to dogaja  že 10 let, če smo imeli že pravzaprav 50 tisoč obiskovalcev, to pomeni, da smo s tem projektom že doživeli polmilijontega obiskovalca,« so besede, s katerimi je odprtje postajališča pospremil Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik. 

Milan Rađenović, direktor podjetja 24.stop, ki je postajališče za avtodome zgradilo, pa je dejal: »Slovenija je dežela čudovitih malih turističnih biserov, ki samo čakajo, da jih odkrijemo, in ravno avtodomarji so tisti, ki poznajo največ teh biserov. Podjetje 24.stop in Občina Dobrovnik smo tako skupaj ustvarili postajališče oziroma parkirišče za avtodome, ki je izhodiščna točka za vsa možna turistična dogajanja v bližnji okolici. In kaj lahko pričakujemo na takem parkirišču? Urejenost, enak standard, ki ga zagotavlja podjetje 24.stop, ki to parkirišče upravlja in tudi naprej trži v svet, z druge strani pa lahko pričakujete tudi srčne ljudi v Občini Dobrovnik, ki vam bodo vedno in z veseljem prikazali svoj kraj. Vizija podjetja 24.stop je, da skupaj z občinami v javno-zasebnem partnerstvu zgradimo še več takih parkirišč, ki bodo odkrila te turistične bisere, ki jih je v Sloveniji res veliko. Ob tem hočemo mi zagotavljati neki standard, da se vedno počutijo dobro in enako dobrodošlo in da imajo zagotovljeno opremo, ki si jo želijo. Avtodomarji si to tudi zaslužijo. V naslednjem letu načrtujemo kot podjetje stopiti v partnerski odnos tudi z ostalimi občinami, če bodo izkazale tak interes, in postaviti še nekaj takih parkirišč, ki imajo v tem trenutku neko nadstandardno opremo.«

Po besedah Eve Štravs Podlogar, državne sekretarke na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehologijo, je Bukovniško jezero »sinonim za to, za kar si prizadeva slovenski turizem, torej zelena, aktivna, zdrava Slovenija, v katero vabimo goste od blizu in daleč«. V nadaljevanju pa je poudarila: »Zavedam se, da so/ste avtodomarji pomembni ambasadorji Slovenije, in veliko mi jih je reklo, da bi delali še več promocije za Slovenijo, če bi v Sloveniji imeli več dobrih postajališč in če bi jim zagotovili tisto, kar potrebujejo: pravo infrastrukturo. Zaradi pobude, ki je nastala v Občini Mirna, in zaradi županov, ki so k tej pobudi pristopili, mislim, da se bo zdaj ta dobri glas razširil po vsej Evropi. Adria Mobil z izjemnim deležem kot zelo pomemben gospodarski subjekt pa pripomore k temu, da združujemo vse različne elemente.«

Dušan Skerbiš, župan Občine Mirna in vodja projekta Mreža postajališč za avtodome v Sloveniji, pa je med drugim izpostavil cilj in trenutno stanje projekta mreže postajališč: »Ko smo začeli z mrežo postajališč za avtodome, smo verjeli v to, da bomo tudi na tem področju uspeli, da bomo Sloveniji prikazali avtodomarjem kot čudovito deželo, kot deželo, kjer lahko preživijo svoj prosti čas, kjer lahko raziskujejo naše bisere in uživajo v naših lepotah. Do danes se je v našo mrežo vključilo 71 občin s sporazumom, še preko 40 občin je izrazilo interes, da se nam priključijo. Seveda smo veseli, da se tako številno vključujejo v mrežo postajališč in da bomo skupaj gradili našo mrežo ter avtodomarjem prikazali Slovenijo kot odlično destinacijo za preživljanje prostega časa. Občina Dobrovnik je na pravi poti - s tem parkiriščem, postajališčem oziroma počivališčem dokazujete, da se v vaši občini prebujata tako speča lepotica, Bukovniško jezero, kot miselnost, da je za turiste treba nekaj tudi konkretno narediti. In s tem, ko danes odpirate to parkirišče, to spoznanje tudi uresničujete. Tu v Dobrovniku vam želim veliko gostov in da skupaj z vsemi slovenskimi občinami dopolnjujete ogrlico biserov, naših lepot.«

»Naša vloga v tem projektu je promocija preko naših tržnih kanalov. Čez naše sejemske prostore se denimo vsako leto sprehodi preko pol milijona obiskovalcev, ki so ciljna publika. Naša ideja je, da mi te goste in naše kupce povabimo na tako postajališče in na take lokacije, kot je Dobrovnik,« pa je med drugim poudaril Marko Plazar, direktor prodaje pri Adrii mobil, enem od največjih proizvajalcev vozil za prosti čas v Evropi.

Ob koncu je pred zbrane stopil še Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, in dejal: »Moram reči, da bom zdaj večkrat tukaj, ker me je župan osebno povabil, pripeljal bom pa tudi svoje kolege, da bodo to promovirali po Sloveniji. Imamo tudi dobre stike  s kolegi iz drugih držav in jih bomo obvestili o tem in jih sem pripeljali. Mi je pa v tem trenutku zelo žal, da nisem več urednik oddaje 'Na lepše' oziroma da ne vodim več akcije podeljevanja nageljnov in než, ker bi vam zelo iskreno rad podelil en nageljček - ampak mislim, da imamo zdaj tudi druge možnosti za priznanja, in vam sporočam, da ste v evidenci.« 

Slavnostno odprtje je s petjem in igranjem harmonike pospremila odlična Janet Neubauer, učenka Dvojezične osnovne šole Dobrovnik.

Po nagovorih so slovesno prerezali trak in se sprehodili skozi najnovejšo dobrovniško pridobitev, dogodek pa zaokrožili najprej z bogračem in nato izletom k cimprači v Strehovskih goricah, kjer je sledila pokušnja vina

Video pa v Dogodkih 24. 5. na TV AS.

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo