Baloh z OO Cycling team

Ljubljana, 24. maj 2017 – Slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh je na tiskovni konferenci v Dobrovniku predstavil svojo deveto udeležbo na Dirki preko Amerike RAAM, hkrati pa je s soorganizatorji predstavil 24-urni kolesarski ultra-maraton SLO24ULTRA.

RAAM 2017 oz. Race across America predstavlja vrhunec Markove letošnje tekmovalne sezone. V torek 13.6.2017 ob 12.uri se bo devetič v karieri podal s startne črte najtežje vzdržljivostne preizkušnje na svetu.

Da je Marko odlično pripravljen je pokazal z uvrstitvama na stopničke na obeh letošnjih pripravljalnih dirkah. Suvereno je zmagal na 12-urni dirki na Floridi v februarju, v začetku maja pa je dosegel zmago v kategoriji in generalno tretje mesto na Dirki okoli Slovenije. Na slednji dirki se je Marko bolj kot lovu na zmago posvetil uigravanju ekipe in izvedbi postankov kot na RAAM-u. Zaradi tega, pa tudi zaradi ekstremnih vremenskih razmer (mraz in dež), sej je na dirki nabralo kar dve uri premora in tak je bil tudi zaostanek za prvouvrščenim tekmovalcev.

V prejšnjih nastopih na RAAM-u je bil Marko že drugi (2006, Enduro kategorija) in trikrat tretji (2009, 2011 in 2016) v posamični konkurenci, leta 2008 pa je v konkurenci dvojic zmagal s prijateljem Tomažem Perčičem.

RAAM, Race Across America, je kolesarska dirka od zahodne, do vzhodne obale ZDA. Poteka v eni sami potezi, v slogu »počivaj kadar moreš in hočeš«, štoparica se nikoli ne ustavi, kolesarji pa dnevno kolesarijo tudi več kot 22 ur. Po presoji ameriške revije Outside, gre za najtežjo, najbolj naporno in najbolj ekstremno športno preizkušnjo na svetu.

Tiskovna Baloh17

Župan Dobrovnika Marjan Kardinar in slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh sta predstavila skupni projekt SLO24ULTRA, prvi 24-urni kolesarski maraton v Sloveniji.

V soboto 15.7.2017 bo v Dobrovniku start drugega 24-urnega kolesarskega maratona v Sloveniji. Preizkušnja je primerna za vse, ki bi radi preizkusili svojo vzdržljivost in preverili koliko kilometrov lahko prevozijo v 24-ih urah. Istočasno bo potekal tudi 12 urni maraton.

Kot lani bo Slo24ultra potekal na ravninskem, 11 km dolgem krogu skozi občini Dobrovnik in Turnišče. Je preizkušnja za solo tekmovalce in tekmovalke ter za 4-članske ekipe (ženske, moške in mešane). Maraton poteka pod okriljem Svetovne ultra-kolesarske zveze (UMCA) in v letošnjem letu šteje za evropsko prvenstvo. Na startu bo nekaj najboljših ultra kolesarjev in kolesark sveta.

Udeležbo na maratonu so že potrdili nekajkratni zmagovalec svetovnega pokala 24-urnih preizkušenj Chris Hopkinson, Španec Julian Sainz Garcia in svetovna rekorderka v 24-urni vožnji Anna Mei. Pričekujejo več hitrih 4-članskih ekip in ravno tekmovalnost med temi naj bi prinesla v letošnjem letu še več prevoženih kilometrov tako za zmagovalne ekipe, kot solo tekmovalce. To ne bo le maraton, ampak 24-urno kolesarsko druženje z zabavo, glasbo in piknikom, predvsem pa odkrivanje meja svojih zmogljivosti vsakega udeleženca. Zabavno bo!

Vabimo vse ljubitelje kolesarstva, da se nam pridružijo v Prekmurju 15. in 16. julija 2017!

“Odločitev vsakega izmed nas je, kako si ustvari lasten način zdravega življenja,” pravi župan g. Marjan Kardinar. “V Občini Dobrovnik, ki postaja prepoznavna po zelenih naravnih energijah - posledično turizmu in privablja letno čez 40 tisoč obiskovalcev, namenjamo skrb tudi rekreaciji in temu primerne aktivnosti. Za to je potrebno urejanje športne in rekreacijske infrastrukture, organiziranje prireditev in ostalih gibalnih aktivnostih v območju Bukovniškega jezera in v vseh treh naseljih Dobrovnika, Strehovec in Žitkovec. V občini Dobrovnik letos organiziramo dva kolesarska maratona: 7. Vidov kolesarski maraton v mesecu juniju v okviru Dnevov turizma in v juliju kolesarski ultramaraton – SLO24ULTRA (v v oba maratona je že sedaj povezanih skupno 7 občin). Poleg vseh znanih kolesarjev pa najbolj cenimo udeležbo svetovnega rekorderja in ultramaratonca MARKA BALOHA. Izjemno smo ponosni, da bomo gostitelji mednarodnega kolesarskega ultramaratona v juliju, v 12 in 24 ur kolesarjenja – SLO24ULTRA.

To bo po lanskem mednarodnem kolesarskem dogodku ponovno praznik za kolesarstvo Pomurja in priložnost za nove izzive športnega, rekreativnega in družinskega kolesarjenja. Ob koncu samo v razmislek... kako privabiti najmlajše, da se v šolo vozijo s kolesom? Pa tudi vsi ostali, da malo več uporabimo zaprašena kolesa, seveda bomo s tem vzpodbudili posredno tudi večjo skrb za prometno in splošno varnost kolesarjev.”

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo