ev00 min

Prejšnji teden je bila skupina dijakov Biotehniške šole Rakičan znova evropsko razpoložena in se je skupaj z našo snemalno ekipo odpravila na ekskurzijo v Ljubljano. Med drugim so obiskali Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji, kjer je številne zanimive informacije navedla Manja Toplak, predstavnica za medije Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Peterica dijakov z Biotehniške šole Rakičan, ki so vključeni v projekt Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta, je šla snemat film na več lokacij v Ljubljani, njihov prvi postanek pa je bila Hiša Evropske unije, kjer so spoznali delovanje hiše in njen namen ter si jo tudi ogledali.

ev02 min

V Hiši Evropske unije, kjer je mogoče pridobiti raznovrstne informacije o Evropski uniji in o delovanju njenih ustanov, domujeta Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, po besedah Manje Toplak, predstavnice za medije Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, pa jo obiskujejo tako mlajši kot starejši, na primer iz Univerze za tretje življenjsko obdobje, in sicer tako Slovenci kot tujci, tudi turisti.

ev01 min

Mladih pa ne zanima le delovanje služb Evropske unije, temveč jih mika, da bi tam pridobili tudi dragocene delovne izkušnje. Kdor želi v takšnem okolju ne le opravljati prakso, temveč se tudi zaposliti, pa se mora najprej prijaviti na katerega od razpisov Evropskega urada za izbor osebja, ali krajše, prek Epsa. Toda konkurenca kandidatov je velika, saj se na določene razpise Epse prijavi tudi 20.000 ljudi, je izpostavila Toplakova.

ev03 min

Znanje o delovanju Evropskega parlamenta lahko številni dijaki, tudi z nekaterih pomurskih šol, pridobivajo tudi prek projektov Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, dijaki z Biotehniške šole, ki imajo glavno vlogo v enem izmed petih filmov projekta Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta, pa so po odgovore na svoja vprašanja o Evropskem parlamentu februarja letos odšli celo v Bruselj. Zagotovo neprecenljiva izkušnja, ki bo konec junija skozi film na ogled tudi na naši televiziji.

ev04 min

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo