DSC 0104
V prihajajočem tednu se bosta v slovenskem zamejskem prostoru odvili premieri dveh izmed petih filmov, nastalih v sklopu projekta Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta.
 
Filme so delno financirali Evropska unija, Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Mestna občina Murska Sobota.
 
Prva izmed omenjenih premier bo v ponedeljek, 12. 6., ob 12. uri v Hrvaškem narodnem gledališču v Varaždinu. V filmu nastopajo tudi dijaki Druge gimnazije Varaždin, ki odgovore na vprašanja o čezmejnem sodelovanju iščejo tudi pri Lojzetu Peterletu, poslancu v Evropskem parlamentu, in Dimitriju Purju, program čezmejnega sodelovanja Slovenija - Hrvaška. 
 DSC 0200
 
 
Druga izmed omenjenih premier pa bo v četrtek, 15. 6., ob 10. uri v Gledališču v Monoštru. V filmu nastopajo tudi dijaki Gimnazije Mihálya Vörösmartyja Monošter, ki se po odgovore na temo manjšin odpravijo k Andreji Kovač iz Razvojne agencije Slovenska krajina, dr. Borisu Jesihu, generalnemu konzulu Republike Slovenije v Monoštru, Ivu Vajglu, poslancu v Evropskem parlamentu, Gorazdu Žmavcu, ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu, ter Stanislavi Dešnik, direktorici JZ Krajinski park Goričko.
 DSC 1218
 
Filmi so nastali v produkciji TV AS iz Murske Sobote, in sicer pod taktirko režiserke in direktorice fotografije Lucije Šiftar. Snemanje in montažo je prevzel Alen Hoheger, snemalka zvoka je bila Aleksandra Mohorič, producent je bil Simon Balažic.
 
Na kratko o filmu Manjšine:
 
Temeljno izhodišče za raziskovanje teme sloni na širitveni politiki EU, ki med drugim zagotavlja spoštovanje in zaščito manjšin, saj je položaj manjšin v EU daleč od popolnosti, v mnogih državah pa manjšine še vedno predstavljajo predmet konflikta in diskriminacije, namesto da bi se preko pripadnikov manjšin spletle tesnejše vezi med državami. Temo manjšinske problematike ter procese, merila in postopke, ki jih morajo države prosilke izpolnjevati, da pridobijo članstvo v EU, je skozi dokumentarni film raziskovala skupina dijakov iz Gimnazije Mihalyja Vörösmartyja Monošter, ki je odgovore iskala s pomočjo Gorazda Žmavca, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, ter s pomočjo evropskega poslanca Iva Vajgla, ki je v EP član Odbora za zunanje zadeve in Delegacije pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija. Na koncu dokumentarnega filma bo skupina dijakov našla in predstavila primer/e dobre prakse v lokalnem okolju, ki je plod vpliva izvajanja širitvene politike EU in kot tako vpliva na kakovost življenja v lokalnem okolju. 
 
Vseh pet filmov si bo mogoče v juniju ogledati na TV AS in drugih lokalnih televizijah, tudi v slovenskem zamejskem prostoru, ter na spletni strani www.tv-as.net.
 
Vljudno torej vabljeni na premieri v Varaždin in Monošter oziroma k ogledu filmov prek televizije ali spletne strani!

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo